Rijbewijs

Omdat ik al jaren in Ede woon, was het logisch om ook rijles in Ede te volgen. Bij de meeste rijscholen wordt je namelijk thuis opgehaald en daarna ook weer thuis afgezet. Dat leek mij prettiger dan dat je op het station moet instappen. Bovendien ken ik de weg goed en weet ik ongeveer wel waar het eenrichtingsverkeer is of welke wegen dood lopen. Ondanks dat is het trouwens wel compleet anders om in je eigen stad te rijden dan om er te fietsen.

Rijles Ede

Rijles in Ede: altijd uitdagend

Gelukkig volgde ik rijles in Ede bij een grote rijschool uit de stad. De instructeur kende de omgeving heel goed en wist ook precies om de juiste routes te kiezen die passend waren bij wat er die week op het programma zat. Daardoor was de les altijd weer anders en uitdagend. De ene keer gingen we de snelweg op, de volgende keer reden we over smalle landweggetjes of bleven we juist in het stadscentrum. Binnen de bebouwde kom, buiten de bebouwde kom, woonerven, ik heb er tijdens de rijles allemaal gereden. Door zoveel verschillende routes te rijden, doe je weer extra ervaring op in verschillende situaties.

Uitdagend

Een goede voorbereiding op je examen

De rijinstructeur heeft me ook aangeraden om op verschillende tijdstippen te lessen omdat je dan ook meer ervaring op kunt doen. Zo heb ik een keer in een drukke avondspits gereden, in het donker en op zaterdag. Elk tijdstip van de dag heeft een andere dynamiek op de weg. En voor je rijexamen weet je op voorhand ook niet hoe laat je aan de beurt bent dus het is prettig als je dan goed voorbereid bent op alle mogelijke scenario’s. De meeste instructeurs kennen ook de mogelijke routes van het rijexamen wel. Doordat je de routes al een beetje kent en weet waar je op moet letten, kun je beter anticiperen.